13 Ocak 2024 Cumartesi

NİPPON | BETEK 2024 Genel Koordinasyon Toplantısı Gerçekleşti


Mensubu olduğum Türkiye'nin boya ve kimya sektörünün lider şirketi BETEK Grubumuzun 2024 yılı genel koordinasyon toplantısı “İleri Betek” mottosuyla gerçekleşti.

1988’de kurulan Betek Boya Kimya ve Sanayi A.Ş., beton katkıları, hazır harçlar ve su izolasyon malzemeleri alanlarında ürünler geliştirmiş, ilerleyen yıllarda inşaat boyalarını da ürün gamına dahil etmiştir. 2019’da Japonya merkezli Nippon Paint’in bünyesine katılan Betek, sektöründe global bir oyuncu olarak yaşam alanlarına değer katmaya devam ediyor. 1881 yılında Tokyo’da kurulan Nippon Paint, Asya’nın en büyük boya üreticisi ve Japonya'daki ilk boya fabrikasının da kurucusudur. 140 yıllık deneyim ve geniş ürün gamıyla Nippon Paint, dünyada 22 lokasyona yayılan 134'ten fazla şirket ile tüketicilerin yerel ihtiyaçlarına hizmet vermektedir. Betek Boya ve Kimya San. A.Ş. topluluğunun yıllık değerlendirme toplantısını İstanbul'da Hilton Otel'de gerçekleştirdik. Türkiye'nin dört bir yanından İstanbul'a gelen Betek topluluğunun değerli çalışanları ile dolu dolu sunumlar eşliğinde kurumsal çalışmalarımızı değerlendirme imkanı elde ettik. 

Etkinliğimizin açılış konuşmasını Genel müdürümüz Sayın Tayfun Küçükoğlu yaptı. Tayfun be konuşmasında ve sunumlarından şirketimizin genel performans değerlendirmesinden ve ülkemizin ekonomi konularından düşüncelerini bizlerle paylaştı. 
2021 yılı, pandeminin yol açtığı etkileri tüm iş dünyasında net olarak yaşadığımız ancak 2020’deki şoku üstümüzden silkelediğimiz bir yıl oldu. 2020 yılının sonlarına doğru yeniden üretimde hareketlilik ve 2021 itibariyle normalleşmeye geçişle karşılaştık. Sonrasında özellikle tedarik ve lojistik alanında yaşanan krizler tüm sektörleri olduğu gibi kimya ve boya sektörlerini de oldukça etkiledi. Aylarca beklenen tedarik süreleri, bulunamayan konteynerler derken ciddi derecede bir arz problemiyle karşılaştık. Aynı dönemde yükselen taleple birlikte, yüksek bir arz-talep dengesizliği meydana geldi.

Lojistik krizlerinin tüm sektörlere yansımasıyla birlikte dünya çapında oluşan ekonomik gerilimle birlikte çeşitli girdi ve hammaddelerde fiyat artışlarıyla karşılaştık. Ülkemizde kimya sektöründeki dışa bağımlılık, döviz kuru kırılganlığı ve genel fiyat artışlarıyla birleşince ne yazık ki toparlanması kolay olmayan sorunlar ortaya çıktı. Aslında yoğun talebin ve sektörel canlanmanın olduğu bir anda, pek çok şirket yaşadığı arz-talep dengesizliği, genel belirsizlik ortamından dolayı fırsatları iyi değerlendiremedi.

Yaşanan tüm bu sorunlara rağmen boya sektörü gerek dünya genelinde gerekse ülkemizde büyümesine devam etti. İKMİB verilerine göre, sektörel ihracatımız son beş yıldır olduğu gibi 2021 yılını da büyümeyle kapattı. Boya sektörü, 2020’ye kıyasla %27,19’luk bir artışla 1,11 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. İhracatımızın en büyük payını alan ilk üç ülke sırasıyla Irak, Özbekistan ve İran’dır. Bu ülkeleri Mısır, Rusya, Çin, Azerbaycan, Gürcistan ve ABD takip etmektedir. Yine, 1 milyon dolar üzerinde ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler arasından Filipinler, Kanada ve Panama yükselişe geçerken Suudi Arabistan, Etiyopya ve Portekiz düşüşe geçmiştir. İhracatımızı gerçekleştirdiğimiz ülkeleri incelerken, ülkelerin genelinde lojistik krizlerine karşı ülkemizin coğrafi konum avantajını kullandığımızı söyleyebiliriz.

2020 yılında bir düşüş yaşasa bile toparlanarak yükselişe devam eden boya sektörünün 2028 yılında 207,7 milyar dolarlık bir pazara ulaşması bekleniyor. İhracatta kazandığımız ivmeyi devam ettirerek bu pazardan alacağımız pay oldukça önemli. Bu payı alabilmemiz ve ihracatı artırabilmemiz için öncelikle hammadde ve tedarik problemlerini çözmeye yönelik adımlar atılması, dışa bağımlılığın azaltılması, yatırımcıların rahatça yatırımlarını gerçekleştirebileceği ortamların oluşturulması gerekmektedir. 
Hammaddede dışa bağımlılık lojistik sorunları, ekonomik kriz, döviz kırılganlığı gibi problemlerin etkisini ikiye katlamaktadır.  Ülke içerisinde gerçekleştirilecek yatırım teşviki, faiz kolaylığı gibi uygulamalarla yerli kimya hammadde altyapısı süreci hızlandırılabilir. Bu sürecin hızlandırılması ve gerçekleşmesi direkt olarak ihracata yansıyacak yüksek rakamlarla sonuçlanacaktır. 

Döviz kırılganlığı, Rusya – Ukrayna Savaşı’nın ekonomiye yansıması gibi unsurlar 2022 yılında iç talebi olumsuz etkileyebilir. Olası bir olumsuzluğun şirketlerde yarattığı etki daha önceden olduğu gibi ihracat yoluyla kapatılabilir.

Etkinliğimizin konuğu Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş oldu. Özgür Hocamız Türkiye ve Dünya ekonomise genel bakış başlıklı bir sunum gerçekleştirerek bizleri bu konuda bilgilendirdi. Özgür Hocamız; Türkiye’nin ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, 2024 ve 2025 yılları için öngörülerini paylaştı. İşsizliğin artacağını, zombi şirketlerin batacağını ve kredi bulmanın zorlaşacağını vurgularken, yapısal reformların önemine dikkat çekti. Yapılmazsa “acı reçetenin devam edeceğini ifade etti. Ekonomist, doğru para politikası ve yapısal reformlarla 2025 yılının umut vaat edebileceğini belirtti.

Prof Dr. Özgür Demirtaş’ın değerlendirmeleri şöyle:
* Ekonomik olarak ülkece çok zorlu bir yıla giriyoruz. Ama iyi haberim de var. Sonuna kadar okuyun.

* İşsizlik artacak. Bazı insanlar işlerini kaybedecek.

* Zombi şirketler batacak.

* Kredi daha da zor bulunacak.

* Ucuz paraya alışanlar ağlayacak.

* Ama eğer benim yıllardır söylediğim yapısal reformlar yapılır ve doğru para politikasına devam edilirse yılın ikinci yarısı hafif kıpırdanma başlayacak ve 2025 yılı daha iyi olacak.

* Yok eğer yapısal reformlar yapılmaz veya yarıda kesilirse acı devam edecek.

* Hadi yapabiliriz. Ben Türkiye’ye inanıyorum. Lütfen bu sefer bari doğrusunu yapalım.
Sözün özü, hem olası iç talep eksikliğinden kaynaklı olumsuzlukları kapatmak hem de milli geliri artırma açısından ihracat boya sektöründe oldukça önemli bir konumda. Sektör paydaşları ve resmî kurumların ortaklaşa fikir beyanında bulunarak yeni çözüm yolları getirmesi, ihracat rakamlarının katlanarak artmasını sağlayacaktır. Yapılacak doğru hamlelerle Türkiye, dünya boya pazarındaki konumunu 2024 yılında ve daha sonrasında da yükseltmeye devam edecektir. 

Etkinlikten fotoğraflar:

  

Bu güzel etkinliğimizde emeği geçen tüm arkadaşlarımıza yürekten tebrikler.

Cumhuriyet'imizin 100. BETEK Grubumuzun 35. Yılı Kutlu olsun. 

Yeni vizyonumuz ve projelerimizle, ülkemizin kalkınma hamlesine katkıda bulunmak ve yeni hedeflerimize başarıyla ulaşmak için;

Tüm zorluklara karşı yılmadan, daima İLERİ!

Önerilen Popüler Yazılar