14 Kasım 2014 Cuma

The Turkish Perspective dergisi Bilişim Vadisi Röportajı

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Türk Hava Yolları ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin ingilizce ortak yayın organı olan “The Turkish Perspective” dergisinin Kasım ve Aralık 2018 sayısında "Briefing" bölümünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Kocaeli, Gebze'de kurulan "Bilişim Vadisi" hakkında ve Türkiye'nin Bilişim'le kalkınma vizyonu hakkında görüş ve düşüncelerim yer almıştır.

Gebze Bilişim Vadisi Projesi Türkiye için ne ifade ediyor?
Bilişim Vadisi Türkiye açısından ekonomik kalkınma bilgi toplumuna dönüşüm sürecinin de hızlanması anlamına geliyor. Çünkü Ekonomik kalkınmanın yolu: "Küresel ticaret içinde, talebi hızla artan en dinamik ürün grubu bilgi ve iletişim teknolojileri ürünleridir." Bunu da geniş bir alana yayılı bir şekilde ar-ge merkezlerinin kurulması, fikirler üretilmesi, üniversite-sanayi ilişkisinin güçlendirilmesi ile oluşur. Bununda en etkin yolu Bilişim Vadisi merkezinin varlığının olmasıdır. Türkiye sanayisinin %20'sinin Gebze'de olduğunu düşünürsek yüksek teknoloji üretim ve ihracatı için şirketlerin ar-ge ve istihdam alanın bu bölgede olması Türkiye ekonomisine ve iş gücüne büyük ölçüde etki sağlayacağı ortadadır.

Özetle gelecek ve teknoloji konusunu ekonomik olarak ele almak gerekirse günümüzde, dünya ekonomisini ve ticaretini yüksek teknoloji sürüklüyor. Türkiye ekonomik gücünü uluslararası potansiyelde hissettirmek istiyorsa Bilişim Vadisi ile gücüne güç katmak zorundadır. Bilişim Vadilerine sahip ülkelerin dünya pazarında, rekabet üstünlüğüne ve refaha ulaşmasının yolu teknoloji, Ar-Ge ve inovasyondaki üstünlüklerinden geçtiğini bugün rahatlıkla gözlemleyebiliyoruz. Türkiye Bilişim Vadisi ülkemizin kalkınmasına güç katacaktır.

Türkiye’ye bilişim ve teknoloji alanında artı değerleri neler olacaktır?
Bilişim Vadisinde yer alacak çok uluslu şirketlerin ar-ge deneyim ve stratejilerini Türk mühendis ve araştırmacılarımızla bilgilerini paylaşmaları gençlerimizin bilişim ve teknoloji tasarım ve üretiminde daha fazla bilgi birikimleri ve deneyimleri elde etmelerine olanacak sağlayacaktır. Genç nüfus potansiyelimizin katma değeri en fazla getirisi olan bu sektörel alanda yetişmeleri ülkemizin 2023 ve sonrası vizyonlarına da ışık tutacaktır.

Türkiye Bilişim Vadisinin stratejik vizyonun da, ‘girişimciliğe, yenilikçiliğe, bilimsel gelişmeye ve yüksek katma değerli teknoloji üretimine dayalı, bilgi tabanlı ve rekabetçi ekonomik yapısıyla dünyanın en gelişmiş on ülkesi arasında yer alan bir Türkiye’nin oluşumunda öncü olması açısından çok önemli artı değerleri olacaktır.

Röportajın 'The Turkish Perspective' dergisindeki ingilizce olarak yer alan bölümlerine aşağıdan ulaşbilirsiniz. 



Önerilen Popüler Yazılar