25 Temmuz 2017 Salı

Kitap okumak ömrü uzatıyor!

ABD’de gerçekleştirilen bir üniversite araştırmasının sonucuna göre kitap okuyan bireylerin daha uzun bir hayat sürdükleri kanıtlanmış. Kitaplar ayrıca empati yeteneğimizi de geliştiriyor...

ABD’de Yale Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’nden Becca R. Levy isimli bilim insanı tarafından Social Science & Medicine Dergisi’nde yayımladıkları bir makaleye göre kitap okumak insan ömrünü uzatıyor. “Sağlık ve Emeklilik” adıyla yürütülen klinik bir çalışmada yaşları 50 ve üzeri olan 3 bin 635 kişi üzerinde 12 yıl boyunca testler yapıldı. Kitap okumayan gençlerle karşılaştırıldığında, her hafta üç buçuk saat kitap okuyan bireylerin ölüm oranlarında yüzde 17’lik bir düşüş gözlenmiş.

Üç buçuk saatten fazla okuyan kişilerde ise ölüm oranlarında yüzde 23’lük bir düşüş gözlemlenmiş. Bununla beraber, 12 yıl süren klinik takip çerçevesinde, kitap okuyan genç bireylerin ömrünün iki yıl daha uzadığı, dergi ve gazete gibi diğer yazılı kaynakları okuyanlarda da kitap okumaya oranla daha az da olsa olumlu etkiler gözlendiği açıklandı. Medical News Today dergisinde yayımlanan bir diğer çalışma ise, kurgusal kitap okumanın insanlarda empati yeteneğini artırdığını gösteriyor.
Ülkemiz de her ne kadar kitap okuma oranı düşük olsada genç arkadaşlarıma mutlaka bol bol kitap okumalarını öneriyorum. Yer, mekan farketmeksizin mutlaka yanınızda bir kitap taşıyın. Okumaya mutlaka fırsatınız olacaktır. 
Bu habere ilişkin araştırma sonuçlarına bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz. (Yayın dili ingilizce'dir: http://bigthink.com/laurie-vazquez/yale-study-people-who-read-live-longer-than-people-who-dont)

Önerilen Popüler Yazılar