18 Eylül 2021 Cumartesi

Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir

Tarihin en kapsamlı fizik deneyinin yapıldığı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi - CERN'deki bilim adamları yaptıkları deney ve geldikleri son noktada "nötrino" olarak isimlendirilen birtakım subatomik partiküllerin ışıktan daha hızlı hareket ettiğini fark etmeleri ile Einstein'ın teorisi olan “hiçbir şey ışıktan hızlı değildir” kuralı da muhtemelen eğer Amerika ve Japonya'daki deneylerde de aynı sonuçlara varılırsa insan tarihinin bir hatırası olarak tozlu raflara kalkacak.

“Einstein bugün yaşasaydı herhalde buna çok üzülürdü” diye düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz! Neden mi; gelin Einstein ölümünden kısa bir süre önce kendisiyle yapılmış bir röportajını dinleyelim. Ne kadar açık sözlü, geniş yürekli ve değişimin yolcusu olduğunuz muhtemelen siz de fark edeceksiniz…
- Dünya neden kaoslar silsilesi yaşıyor?
Dünya kaosları kötü kişiler ve kararlardan dolayı değil olanları durup seyreden ve onlara ses çıkarmayanlar yüzünden yaşıyor.

- Dünya nereye gidiyor?
3. Dünya Savaşı doğal kaynak eksikliğinden çıkacaktır. O savaşta hangi silahların kullanılacağını bilmiyorum ama 4. Dünya  Savaşı'nda taş ve sopalar olacağını biliyorum.

- Siz atomu keşfettiniz, Hiroşima ve Nagazaki'nin tepesinde atom bombası patlattılar. Ne düşünüyorsunuz?
Her savaş  insanlığın ilerlemesini engelleyen kötülük zincirine bir halka ekler. Ben atomu insanlığın yararı için keşfettim. Ama insanlar atomla birbirlerini öldürüyorlar. Böyle olacağını bilseydim, bir ayakkabı tamircisi olurdum.

- Başarının formülü nedir?
A=X+Y+Z (A: Başarı, X: Çalışmak, Y: Çalıştığı konuyu oyun gibi görmek, Z: Konuşmak yerine üretmek.

- Bilimin en son ulaşabileceği nokta ne olmalı?
Dünyada tek bir çocuk dahi mutsuz olduğu sürece, büyük icatlar ve ilerlemeler yoktur.

- Ne zaman dünyanın sırrına ereceğiz?
Bir kum tanesinin sırrını çözmeyi başarsaydık, bütün dünyanın sırrını öğrenmiş olurduk.

- Bir ülkenin geleceği neye bağlıdır?
O ülke  insanlarının göreceği eğitime bağlıdır. Eğitimse  insanın okulda öğrendiği her şeyi unuttuğunda arta kalandır.

- Dünya aptallarla dolu diyorsunuz. Aptalın tanımı nedir?
Aynı şeyi defalarca yapıp farklı bir sonuç almayı uman kişi. Aptallarla dolu bir dünya çekilmezdir; çünkü dâhiliğin mutlak bir sınırı vardır, aptallığın asla .

- Sizin zarif bir insan olmadığınızdan bahsediyorlar...
Yüksek ruhlar, her zaman sıradan akılların şiddetli muhalefetleriyle karşılaşırlar. Eğer bilim adamı olarak gerçeği açıklamak istiyorsan, zarafeti terziye bırakmalısın. Diğer yandan şunu da söylemeliyim ki bu dünyada beni birkaç kişi anladı, onlar da yanlış  anladı.

- Tüm dünyaya tek bir mesaj vermek isteseniz o mesaj ne olurdu? 
Yeryüzünde ki şartların düzelmesi, sadece bilimsel buluşlara değil çok ahlaklı bir yaş ama düzeninin gerçekleşmesine bağlıdır.
“Bilimsel gerçekler bulunduğu döneme ait değişkenlerdir” diyen Eistein işte röportajında bunları söylüyor. “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” diyen Heraklitos’a hak veren, kendi döneminin belki de tek bilim insanıdır Einstein.

Eh değişime inanmayanlar zamanında Einstein için boşuna “çılgın, garip, dengesiz” dememiş değil mi? Eğer değişime inanmak “çılgın, garip, dengesiz” olmaksa... Varsın olsun!

Önerilen Popüler Yazılar