18 Mart 2022 Cuma

Çanakkale Zaferimizin 107. Yılı Kutlu Olsun

Sevgili arkadaşlar,

Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk şöyle der: "Tarihini bilmeyen millet yok olmaya mahkumdur"

Biliyorsunuz; 18 Mart 2022, Çanakkale Zaferimizin 107. yıl dönümü olarak kutlanıyor.

Esasen, Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanmanın 1915 Şubat'ında Çanakkale boğazında başlattığı saldırı, 18 Mart 1915 tarihindeki taarruz ile doruk noktaya çıkmış; ancak ağır kayıplara uğrayarak geri çekilmek zorunda kalmış, akabinde başlatılan kara harekatı ise Ocak 1916'ya kadar çok kuvvetli çarpışmalarla devam etmiş; nihayetinde Kurmay Albay Mustafa Kemal'in liderliğindeki ordumuzun mutlaka zaferiyle 9 Ocak 1916'da ülkemizi terk etmek zorunda kalmışlardır.

Tarihimizin büyük gurur kaynaklarından biri olan Çanakkale Zaferi, aynı zamanda en hüzünlü ve iç acıtan zaferlerimizden biridir. Şubat 1915 - Ocak 1916 tarihleri arasındaki çarpışmalarda her iki taraftan da son derece ağır kayıplar yaşanırken, Çanakkale sırtları Türk milletinin bekası için gözlerini dahi kırpmadan ölüme koşan iki yüz elli bin şehidimizin kanıyla sulanmıştır. 

Çanakkale zaferimizin içinde sadece fedakarlık ve kahramanlık yoktur. Vatan toprağını savunmak uğrunda bu kadar büyük kayıplar, acılar yaşanmışken, büyük önder Atatürk devletlere seslenmiş ve tüm dünyaya adeta insanlık dersi verircesine şöyle demiştir;

"Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sessizlik içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Göz yaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız, bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."

Çanakkale zaferimizin 107. yıldönümünü, bu zaferin içinde barındırdığı tüm değerleri idrak ederek kutlamamız gerektiğini düşünüyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle başta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanımız için mücadele eden tüm kahramanlarımızı rahmetle yad ediyor; milletimizin 'Çanakkale Zaferini kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Ufuk Kılıç

Önerilen Popüler Yazılar