12 Mayıs 2015 Salı

Mükemmeli, mükemmel yapan şey nedir biliyor musunuz? Ufak, tefek şeyler!

Başarılı isimler, “ufak tefek şeylerle geçen günlerden nefret edenler” değil, o “ufak tefek şeyleri” geliştirmek için büyük bir dikkatle çalışanlardır...!

Bir gün ressam Michelangelo atölyesine gelen bir ziyaretçiye yapmakta olduğu bir heykel üzerinde neler yaptığını açıklar. Bunu yaparken, “Bu tarafı biraz rötüşledim, şu tarafı parlattım, yüzünü azıcık yumuşattım, buradaki kasları biraz daha belirginleştirdim, dudağa biraz ifade kattım, şu parçaya da biraz enerji ekledim...” gibi ayrıntılardan bahseder.

Ziyaretçi, “Fakat bunlar ufak tefek şeyler, ben bu muhteşem eserinizi, heykeli nasıl yaptığınızı merak ediyorum” deyince, Michelangelo şu cevabı verir; “İşte zaten bende onu size anlatıyorum. Bir bütünü meydana getiren şey, küçük detaylarıdır. Ve unutmayın; bir şeyi mükkemel yapan da bu detaylar, “ufak, tefek” şeylerdir. Fakat mükemmellik “ufak, tefek” bir şey değildir...!

İtalyan rönesans dönemi ressamı, heykeltıraş, mimar ve şair Michelangelo’yu işte dünyanın en önemli ve ünlü sanatçısı yapan bu “ufak, tefek” şeyler olmuştur. Yaptığı eserlerdeki o döneme ait kusursuzluk halen pek çok sanatçının başaramadığı, taklit edilemez büyük bir ustalıktır.

Hayat o kadar hızlı akıyorki bazen detaylar bizi adeta boğabiliyor veya bazen de sadece detaylar içinde kaybolup gidebiliyoruz. Belki o an yoğunluktan “ufak, tefek şeylere vaktim yok” diyebiliyoruz ama unutmayalım; “bütünü oluşturan her zaman onun küçük parçalarıdır!"

“Ana yollar sizi merkeze ulaştırır ama vardığınız yer hakkında bilgi vermez. Ara yollardan gidenlerse heryeri görerek ve bilerek  merkeze ulaşırlar” diyor eski bir söz. Hepimiz başarılı olmak istiyoruz, hepimiz doğru ve güzel şeyler ortaya koymak istiyoruz. Peki bizi bundan alıkoyan şey nedir? Acaba biran önce sonuca ulaşma arzusu ve bu arzudan dolayı "ufak, tefek şeyleri" göz ardı etmek olabilir mi, ne dersiniz?

Haydi gelin bir daha deniyelim; Ressam Michelangelo gibi yaptığımız her şeyde “ufak, tefek şeyleri" bu sefer dikkatle, sevgiyle ve gerektiği gibi irdeleyelim. Başarıyı ve mükkemelliği bu sefer yaptığımız işe biz  davet edelim. Amacımız sadece sonuca ulaşmak olmasın, “ufak, tefek şeyleriyle" birlikte bir bütün olarak mükemmel ve başarılı sonuca ulaşmak olsun.

Önerilen Popüler Yazılar