25 Ocak 2016 Pazartesi

Cam tavanınızın farkında mısınız?

"Benim yapabileceğim bu kadar... Aşamayacağım engeller var... Bu iş burdan daha ileriye gidemez..." mi diyorsunuz?

Peki ne kadar eminsiniz, ne kadar denediniz ve acaba ne kadar istediniz?
Bunu irdelemeden gelin önce şu araştırmaya bir kulak verin;

"Bilim adamları pirelerin farklı yükseklikte zıplayabildiklerini görür. Birkaçını toplayıp 30 cm yüksekliğindeki bir cam fanusun içine koyarlar. Altındaki metal zemin ısıtırlar. Sıcaktan rahatsız olan pireler zıplayarak kaçmaya çalışır ama başlarını tavandaki cama çarparak düşerler. Zemin  sıcak olduğu için tekrar zıplar, tekrar başlarını cama vururlar.

Kendilerini neyin engellediğini anlamakta zorluk çeken pireler defalarca kez kafalarını cama vurduktan sonra o zeminde 30 santimden fazla zıplamamayı öğrenirler.

Artık hepsinin 30 cm zıpladığı görülünce deneyin ikinci aşamasına geçilir ve tavandaki cam kaldırılır. Zemin tekrar ısıtılır. Pireler zemindeki ısıyı hissetmeye başlayınca yine zıplamaya başlarlar, ama bu sefer hepsi eşit yükseklikte ve sadece 30 cm zıplarlar! Üzerlerinde cam engelleri yoktur, daha yükseğe zıplama imkanları vardır ama buna hiç cesaret edemezler bile.

Kafalarını cama vura vura öğrendikleri bu sınırlayıcı "hayat dersi" ne yeni cam fanusda da sadık halde yaşarlar. İsteseler tepelerinde artık cam olmadığı için kaçma imkanları bile vardır, ama bunun farkına bile varamazalar. Çünkü engel artık cam tavan değil, kendi zihinleridir!

Bu deney canlıların neyi başaramayacaklarını nasıl öğrendiklerini gösteriyor.  Ve psikolojide  buna "cam tavan sendromu" deniyor. Bu cam tavan, aslında bizim hayallerimizin de tavan yüksekliği! Bu nedenle yapabileceklerimiz ancak yapabileceğini düşleyebildiğimiz ve buna inandığımız kadardan oluşuyor.

Benim yapabileceğim bu kadar...  Aşamayacağım engeller var... Bu iş burdan daha ileriye gidemez... diyenler bu araştırmadan sonra bir kez daha düşünün; Size sınırlarınız olduğunu zannettiren şeyi, cam tavanı fark ettiniz mi? Sizin kapasiteniz bu kadar olduğu için değil, siz kapasitenizin sınırsızlığını fark edemediğiniz için geçemiyorsunuz engelleri. Ve sizi, hayallerinizi, istek ve iradenizi kısıtlayan bu cam tavanı kaldırmak yine sizin elinizde, zihninizde ve inancınızda...

Hazır mısınız yolunuza devam etmek, sınırsızlığınızın yeni boyutlarını keşfetmeye, yeni serüvenlere, öyleyse haydi durmayın başlayın zihninizdeki engelleri teker teker aşmaya...

Önerilen Popüler Yazılar